Cyklande barn – säkerheten kommer först

Att lära sig att cykla är en milstolpe för alla barn. När man äntligen klarar av att vingla fram, varken med stödhjul eller med mammas eller pappas hjälp, då känner man sig stor. Nu kan man ta sig till skolan själv, leka med sina vänner och göra utflykter med familjen. Även för föräldrarna betyder det mycket och man ger sitt barn med glädje en cykel till födelsedagspresent. Det finns otaliga modeller och storlekar på barncyklar. Det finns dock några saker man måste tänka på för att försäkra sig om sitt barns säkerhet.

Vad ska man titta på när det gäller säkerheten?

Det första man ska kontrollera är att själva cykeln är säker. Offra inte kvalitén för priset, tänk på att du samtidigt offrar ditt barns säkerhet. Sämre kvalité på cykeln innebär till exempel större möjlighet för rostskador vilket i sin tur kan skapa olyckor med cykeln. När man valt en säker cykel och köpt den så måste man ta hand om den så att säkerheten håller i sig. Det är viktigt att hålla cykeln ren genom att tvätta den då och då. Se dock till att oljan inte sköljs bort i områdena runt kedjan. Enklare kontroller kan du göra hemma. Kontrollera styret och bromsarna med jämna mellanrum och att alla ekarna i hjulen är hela. För att få en helhetskontroll och service kan det vara bra att lämna in barncykeln i verkstaden efter ett tag.

Förutom att säkra själva cykelns säkerhet kan man dessutom köpa till saker som minskar riskerna. Barnet ska alltid bära hjälm när hen cyklar och det ska vara en hjälm som har certifikat för att vara säker. Dessutom ska cykeln ha två reflexer: en vit fram och en röd bak. Barnet och cykeln kommer att synas trots att det är mörkt vilket gör andra trafikanter uppmärksamma och försiktiga. Om cykeln dessutom har en ringklocka, kan barnet göra sig hörd och själv undvika faror.

Barnens utveckling

Barn går igenom en kognitiv utveckling hela tiden. Inte förrän de är tolv år har deras hjärnor och syn utvecklat så pass att de är redo att ge sig ut i trafiken och cykla. Fram till dess bör de hålla sig på tomten, lugna gator och cykelbanor. Lär barnet redan från början om trafikregler, att vara tydlig med vart man ska (genom signaler med armarna) och att stiga av cykeln när man ska över gatan. Genom att ge de rätt träning och utrustning så kommer ditt barn vara säkert på sin cykel.

Cyklande barn – säkerheten kommer först

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *