Så köper du rätt racercykel

Har du bestämt dig för att investera i en ny racercykel? Grattis! Din nya cykel kommer snart bli din bästa vän och du kan ge dig iväg på avslappnade cykelturer längs landsbygden eller adrenalinfyllda cykeltävlingar. Att hitta rätt cykel kan dock vara lite svårt när utbudet är så pass stort. Det fordon du väljer att satsa på är också ett sådant du kommer spendera många timmar på. Här hjälper vi dig att välja rätt racercykel.

En racercykel har ofta ett lågt styre och ett ganska långt överrör. Cykeln låter dig cykla i en mer aerodynamisk och sportig ställning. De saknar ofta stänkskärmar och pakethållare, och deras aerodynamiska funktioner kan göra att underhållet är lite mer krävande. Det är viktigt att du känner till detta innan du köper en racercykel.

Innan du börjar surfa på nätet efter racercyklar bör du också ha följande faktorer klara för dig:

  • Hur stor budget du har
  • Vad du ska använda cykeln till
  • Eventuella specifika krav såsom pakethållare, stänkskärmar, låg vikt o.s.v.

Du bör även ha en bra idé om vilket material du vill att ramen ska vara gjord av, vilken storlek din cykel ska ha och vilka cykelkomponenter som ska sitta på den.

Damcyklar för racercykling

Nästan alla olika varumärken har sin egen tolkning av vad som är en damcykel. Vissa märken har damcyklar med samma ram som på unisexmodellerna fast med en damsadel, ett smalare styre, som gör det enklare för den genomsnittliga kvinnans mindre händer att nå bromsreglagen, och kortare vevarmar.

På damcyklar av hög kvalitet är hela cykelns geometri anpassad utifrån den mindre storleken. Detta gäller bland annat gafflarnas vinklar, som minskar i takt med sadelröret och överröret. Om så inte är fallet kan det vara negativt då detta kan göra skillnad på cykelramar av olika storlekar.

Andra varumärken designar om hela ramen på sina damcyklar, och använder sig av data och feedback från kvinnliga cyklister för att ta fram ramen. Det gör många gånger att cykeln blir mer sportig med ett kortare överrör. Vissa hävdar att detta beror på att detta passar kvinnors faktiska kroppsmått bättre, medan andra hävdar att det har mer med erfarenhet och preferenser kring åkstil att göra.

Så köper du rätt racercykel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *