Packa inför cykelsemestern

Packa inför cykelsemestern

Det är fler och fler svenskar som väljer att ta en cykelsemester på våren eller sommaren. Att cykla är otroligt miljövänligt, kul för hela familjen och dessutom får man se mycket på vägen. Om familjen eller kompisgänget ska cykla en bra bit så kan det vara bra att använda en damcykel med en stor, mjuk sadel och med en rymlig cykelkorg. Vanliga damcyklar är bäst för tunga ben i slutet av dagen, men om semestern handlar om att cykla snabbt så kan det vara bra att välja en cykel som är särskilt anpassad för fart med tunnare hjul. Vad ska man då packa inför cykelsemestern?

I ryggsäcken eller väskan på pakethållaren

Det är bra att ha en lite större väska med sig som spänns fast på cykelns pakethållare eller en ryggsäck som passar bra på ryggen. I den stora väskan är det bra att ha mat, tält och sovsäck om det behövs, flera ombyten, tunnare lager att dra på sig om temperaturerna sjunker och allt annat som behövs när man stannar på dagen eller inför kvällen. Glöm inte att packa en karta, kompass och en powerbank till telefonen om tanken är att sova i tält ett längre tag. Trots att det kan kännas lockande att inte ha någon mobil alls med sig så kan det vara väldigt bra ifall olyckan skulle vara framme eller ifall man cyklar vilse.

En liten väska i cykelkorgen

I cykelkorgen behöver man packa i allt man kan komma att behöva under själva cyklingen. Det är även bra att ha värdesaker i en liten väska i korgen så att det inte finns någon risk att de ramlar ut. Det är bra att tänka efter vilka prylar man behöver ha nära till hands, det kan vara individuellt. Att alltid ha en fylld vattenflaska i cykelkorgen är väldigt bra, även en frukt eller chokladbit för extra energi, en vindjacka eller tröja att svepa om sig ifall det blir kallt och även ett lagnings-kit för cyklar så att man snabbt kan laga en eventuell skada och snabbt cykla vidare. En sista minuten-låda behöver även vara tillgänglig snabbt, det finns små lådor med allt man behöver att köpa på affärer som XXL eller Ö&B.

Så köper du rätt racercykel

Så köper du rätt racercykel

Har du bestämt dig för att investera i en ny racercykel? Grattis! Din nya cykel kommer snart bli din bästa vän och du kan ge dig iväg på avslappnade cykelturer längs landsbygden eller adrenalinfyllda cykeltävlingar. Att hitta rätt cykel kan dock vara lite svårt när utbudet är så pass stort. Det fordon du väljer att satsa på är också ett sådant du kommer spendera många timmar på. Här hjälper vi dig att välja rätt racercykel.

En racercykel har ofta ett lågt styre och ett ganska långt överrör. Cykeln låter dig cykla i en mer aerodynamisk och sportig ställning. De saknar ofta stänkskärmar och pakethållare, och deras aerodynamiska funktioner kan göra att underhållet är lite mer krävande. Det är viktigt att du känner till detta innan du köper en racercykel.

Innan du börjar surfa på nätet efter racercyklar bör du också ha följande faktorer klara för dig:

  • Hur stor budget du har
  • Vad du ska använda cykeln till
  • Eventuella specifika krav såsom pakethållare, stänkskärmar, låg vikt o.s.v.

Du bör även ha en bra idé om vilket material du vill att ramen ska vara gjord av, vilken storlek din cykel ska ha och vilka cykelkomponenter som ska sitta på den.

Damcyklar för racercykling

Nästan alla olika varumärken har sin egen tolkning av vad som är en damcykel. Vissa märken har damcyklar med samma ram som på unisexmodellerna fast med en damsadel, ett smalare styre, som gör det enklare för den genomsnittliga kvinnans mindre händer att nå bromsreglagen, och kortare vevarmar.

På damcyklar av hög kvalitet är hela cykelns geometri anpassad utifrån den mindre storleken. Detta gäller bland annat gafflarnas vinklar, som minskar i takt med sadelröret och överröret. Om så inte är fallet kan det vara negativt då detta kan göra skillnad på cykelramar av olika storlekar.

Andra varumärken designar om hela ramen på sina damcyklar, och använder sig av data och feedback från kvinnliga cyklister för att ta fram ramen. Det gör många gånger att cykeln blir mer sportig med ett kortare överrör. Vissa hävdar att detta beror på att detta passar kvinnors faktiska kroppsmått bättre, medan andra hävdar att det har mer med erfarenhet och preferenser kring åkstil att göra.

BCAA för bibehållen muskelmassa

På senare år har tillskott med grenade aminosyror (BCAA) på nytt hamnat på tapeten i fitnessvärlden. Det finns mer forskning som ger stöd för BCAA än för många av de andra kosttillskott som idag finns på marknaden.

Även om kosttillskott med grenade aminosyror kan vara användbara för den som vill öka i muskelmassa, har de också visat sig vara användbara för tävlande kroppsbyggare som vill ha en tightare kroppsbyggnad. Även om din deffade fysik kan få dig att se bra ut på scenen eller stranden, kan deffen också minska din muskelmassa rejält. Om du har bestämt dig för att påbörja ett styrketräningsprogram eller en deff, bör nästa steg vara att se till så du tillför kroppen rätt näring och kosttillskott. På så vis kan du säkerställa att du maximerar resultatet av din träning och kosthållning.

Behåll muskelmassan med BCAA

När du utsätter din kropp för stress i samband med träning, eller om du behöver ta ett avbrott från träningen och under denna tid inte är särskilt fysiskt aktiv, riskerar du att förlora muskelmassa. Detta gäller särskilt dig som har genomgått ett kirurgiskt ingrepp, och forskning har därför utförts på området för att se vad som kan göras för att förhindra denna katabola effekt.

En studie antyder att patienter fick en lösning som innehåller tre av de essentiella aminosyrorna inte fick en negativ kvävebalans under återhämtningen, till skillnad från de patienter som inte fick denna lösning. En negativ kvävebalans är ett tecken på förlust av muskelmassa. Tack vare denna studie kan vi också dra slutsatsen att du som har drabbats av en allvarlig skada av något slag bör tillsätta kroppen grenade aminosyror snarast möjligt. Detta då det är ett snabbt och enkelt sätt att påskynda kroppens återhämtning samt upprätthålla kvävebalansen.

De flesta av oss ser till att vårt intag av proteiner och kolhydrater är tillräckligt stort före och efter träning. Många gånger tar vi också andra kosttillskott som kan förbättra resultaten något, såsom glutamin och kreatin, men vi glömmer ofta de grenade aminosyrorna och de fördelar det kan innebära att ta dessa som kosttillskott. Du bör därför se till att inte vara en av de som låter en brist på aminosyror stå i vägen för dina mål. Även om BCAA kan framstå som ett ganska enkelt kosttillskott, är det ett tillskott som verkligen gör skillnad för din träning. Detta stämmer inte minst för dig som redan har en brist på aminosyror.

Cyklande barn – säkerheten kommer först

Cyklande barn – säkerheten kommer först

Att lära sig att cykla är en milstolpe för alla barn. När man äntligen klarar av att vingla fram, varken med stödhjul eller med mammas eller pappas hjälp, då känner man sig stor. Nu kan man ta sig till skolan själv, leka med sina vänner och göra utflykter med familjen. Även för föräldrarna betyder det mycket och man ger sitt barn med glädje en cykel till födelsedagspresent. Det finns otaliga modeller och storlekar på barncyklar. Det finns dock några saker man måste tänka på för att försäkra sig om sitt barns säkerhet.

Vad ska man titta på när det gäller säkerheten?

Det första man ska kontrollera är att själva cykeln är säker. Offra inte kvalitén för priset, tänk på att du samtidigt offrar ditt barns säkerhet. Sämre kvalité på cykeln innebär till exempel större möjlighet för rostskador vilket i sin tur kan skapa olyckor med cykeln. När man valt en säker cykel och köpt den så måste man ta hand om den så att säkerheten håller i sig. Det är viktigt att hålla cykeln ren genom att tvätta den då och då. Se dock till att oljan inte sköljs bort i områdena runt kedjan. Enklare kontroller kan du göra hemma. Kontrollera styret och bromsarna med jämna mellanrum och att alla ekarna i hjulen är hela. För att få en helhetskontroll och service kan det vara bra att lämna in barncykeln i verkstaden efter ett tag.

Förutom att säkra själva cykelns säkerhet kan man dessutom köpa till saker som minskar riskerna. Barnet ska alltid bära hjälm när hen cyklar och det ska vara en hjälm som har certifikat för att vara säker. Dessutom ska cykeln ha två reflexer: en vit fram och en röd bak. Barnet och cykeln kommer att synas trots att det är mörkt vilket gör andra trafikanter uppmärksamma och försiktiga. Om cykeln dessutom har en ringklocka, kan barnet göra sig hörd och själv undvika faror.

Barnens utveckling

Barn går igenom en kognitiv utveckling hela tiden. Inte förrän de är tolv år har deras hjärnor och syn utvecklat så pass att de är redo att ge sig ut i trafiken och cykla. Fram till dess bör de hålla sig på tomten, lugna gator och cykelbanor. Lär barnet redan från början om trafikregler, att vara tydlig med vart man ska (genom signaler med armarna) och att stiga av cykeln när man ska över gatan. Genom att ge de rätt träning och utrustning så kommer ditt barn vara säkert på sin cykel.